Pułkownik Harland Sanders i historia KFC

Każda porażka może być odskocznią do czegoś lepszego. – Harland Sanders

Pułkownik Sanders długo nie wiedział, jakich składników potrzebuje, aby opracować skuteczny przepis na… sukces. Po 40 roku życia stworzył swoją własną tajną recepturę, która pomnażała pieniądze na jego koncie. Ale dopiero w wieku 66 lat podjął kroki, w następstwie których został milionerem. Poznaj historię pułkownika Harlanda Sandersa – twórcy marki KFC.

Kim był Harland Sanders?

Harland Sanders był amerykańskim przedsiębiorcą, założycielem sieci restauracji typu fast food – KFC (Kentucky Fried Chicken). Urodził się 9 września 1890 roku w Henryville w stanie Indiana. Osierocony przez ojca w wieku sześć lat, musiał opiekować się i przygotowywać młodszemu rodzeństwu posiłki, ponieważ jego mama pracowała na kilka etatów. To właśnie umiejętność gotowania, którą opanował we wczesnym dzieciństwie, sprawiła, że zyskał status milionera.

Sanders do końca życia reprezentował swoją markę i odwiedzał restauracje KFC, rozsiane po całym świecie, pokonując każdego roku tysiące mil. Z racji wieku mógł wycofać się z biznesu, ale nigdy nie przeszedł na emeryturę. Lubił mieć stale zajęte ręce i umysł. Twierdził, że to, co utrzymuje go przy życiu, to konieczność odhaczania kolejnych zadań.

Ile biznesowych wpadek zaliczył Sanders?

Zanim otworzył swoją pierwszą restaurację, Harland Sanders zaliczył serię zawodowych porażek. Przez pewien czas sprzedawał ubezpieczenia, ale został zwolniony za brak dyscypliny. Rozpoczął przedsięwzięcie związane z przeprawą promową na rzece Ohio, jednak zrezygnował, kiedy w pobliżu zaplanowano budowę mostu. Gdy realizował kolejny pomysł – zainwestował w sprzedaż lamp naftowych – okazało się, że do ostatnich obszarów wiejskich właśnie dotarł prąd. Próbował też zostać prawnikiem, ale jeszcze w trakcie trwania studiów, wdał się w bójkę z klientem na sali sądowej, i raz na zawsze przekreślił prawniczą karierę.

Jak płk Sanders zdobył przepis na sukces?

Był rok 1930, kiedy 40-letni Sanders kupił stację benzynową w Corbin w stanie Kentucky. Zorganizował tam małą jadłodajnię dla podróżnych i kierowców ciężarówek. W swojej autobiografii wspominał: Dotarło do mnie, że jedyne, co mogę robić, to gotować. I rzeczywiście był w tym dobry. Jego kulinarne eksperymenty przyciągały klientów. Serwował proste dania z kurczaka oraz inne posiłki, takie jak szynka wiejska i steki. Jednak dodawał własną mieszankę ziół, dzięki temu potrawy zyskiwały ciekawy, oryginalny smak. Restauracja stawała się coraz bardziej popularna, dlatego wkrótce w motelu po drugiej stronie ulicy pułkownik otworzył kolejny lokal – Sanders Cafe na 140 miejsc.

Czy Sanders był rzeczywiście pułkownikiem?

W nowej restauracji Sanders zaczął podawać smażonego kurczaka w panierce według własnego przepisu z oryginalną mieszanką 11 ziół i przypraw. Znany krytyk kulinarny Duncan Hines umieścił restaurację Sandersa w swoim przewodniku jako miejsce godne polecenia. Wkrótce też Harland otrzymał inne wyjątkowe wyróżnienie. W 1935 roku na mocy dekretu wydanego przez gubernatora Kentucky, został mianowany honorowym pułkownikiem. Osoby, takie jak Sanders, które otrzymały ten tytułu, zostały uznane za autorytet przez władze Kentucky i wyróżnione za wybitną służbę dla społeczności, stanu i narodu. W latach 40. popularność Sandersa i jego restauracji rosła, między innymi dlatego, że pułkownik zaczął używać szybkowaru i klienci otrzymywali zamówienie w zaledwie kilka minut.

Co spowodowało upadek Sanders Cafe?

Sanders Cafe mogłaby pozostać lokalną restauracją, jednak pewne wydarzenia zmusiły Sandersa do zmiany planów. W 1956 roku oddano do użytku nową autostradę, która omijała jego stację paliw i motel. 66-letni pułkownik powoli tracił klientów. W końcu jego jedynym stałym dochodem stała się wypłacana przez zakład ubezpieczeń 100 dolarowa zapomoga. Pułkownik w tym wieku mógł zawinąć interes i przejść na emeryturę, ale uważał, że każda porażka może być odskocznią do czegoś lepszego, dlatego podjął próbę ratowania biznesu. 

Jak Sanders wpadł na pomysł wart miliony?

4 lata wcześniej pułkownik udostępnił swój tajny przepis przyjacielowi Pete’owi Harmanowi, który prowadził burgerownie w Salt Lake City w stanie Utah. W lokalu Pete’a kurczak pułkownika został przyjęty entuzjastycznie, a restauracja trzykrotnie zwiększyła sprzedaż. Pracownik zatrudniony przez Harmana wymyślił termin Kentucky Fried Chicken.

Kiedy Sanders’owi groziła upadłość, wyruszył w podróż po całym kraju w poszukiwaniu restauratorów, którzy chcieliby, podobnie jak Harman, zarabiać na popisowym daniu pułkownika. Za każdego sprzedanego kurczaka Sanders chciał na początku jedynie 5 centów. Kolejni właściciele restauracji dołączali pod szyld Kentucky Fried Chicken, jednocześnie zachowując przepis w tajemnicy. 7 lat później Sanders miał 600 lokalizacji serwujących dania sieci KFC, w tym zagraniczne franczyzy w Kanadzie, Wielkiej Brytanii, w Meksyku i na Jamajce.

Harland Sanders – ambasador marki KFC

W 1964 roku 74-letni pułkownik Sanders sprzedał firmę za 2 miliony dolarów, ale nadal odwiedzał wszystkie swoje restauracje jako ambasador marki. Nie mam pojęcia, kiedy przejdę na emeryturę – mawiał. – Chyba wtedy, gdy zabiorą mnie do domu pogrzebowego. Nawet dziś Sanders reprezentuje KFC, jego twarz widnieje w logo marki. Pułkownik zmarł 16 grudnia 1980 roku w wieku 90 lat na zapalenie płuc. W tym czasie w 48 krajach funkcjonowało około 6 tysięcy restauracji KFC. Obecnie w ponad 150 krajach, działa 26 tysięcy lokali Kentucky Fried Chicken, które codziennie odwiedza kilkanaście milionów klientów.

Przeczytaj też artykuł: Historia McDonald’s

Sprawdź, dlaczego amerykańska marka Snapple zyskała popularność w Stanach.

Źródła:

  1. kfc.pl/o-nas
  2. www.history.com/news/8-facts-real-colonel-sanders-kfc
  3. astrumpeople.com/colonel-harland-sanders-biography-inspiring-history-of-kfc

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *